Header
HomeInfoWeedRollenKokenKwekenBongsOnzinChatForumLinks
Header

Cannabis is een plant

Cannabis (Cannabis sativa) is hennep. Ook de psychoactieve producten van die plant worden samen cannabis genoemd.
 • De plant bestaat uit mannelijke en vrouwelijke exemplaren. De gedroogde vrouwelijke bloemen staan bekend als marihuana (wiet of weed). Het kan ook om gedroogde bladeren of stengels gaan.
 • Een tweede product is hasj (stuff). Dit zijn geperste blokken of plakken van de hars die de bladeren en bloemen afscheiden.
 • Uit de plant of de hars kan hasjolie worden gewonnen.
Hennep is al vele duizenden jaren een landbouwgewas. Men maakt van de vezels touw en textiel. Boeren maken van hennep windschermen rond hun grond.

Er bestaan vele cannabisachtige stoffen

Cannabis bevat meer dan vierhonderd chemische verbindingen. Ongeveer zestig cannabisachtige stoffen, de zogenoemde cannabinoïden, hebben een psychoactieve werking. De belangrijkste is tetrahydrocannabinol, afgekort tot THC.

Lichaamseigen stoffen

Cannabis werkt omdat de mens aangrijpingspunten (receptoren) voor cannabisachtige stoffen heeft. Die receptoren liggen niet te wachten tot er wordt geblowd. Zij zijn beschikbaar voor lichaamseigen stoffen, die eveneens tot de klasse van cannabinoïden worden gerekend.
 • De bekendste daarvan in de hersenen zijn op dit ogenblik anandamide en 2-arachidonylglycerol (2-AG).
 • Er zijn op zijn minst twee soorten cannabisreceptoren in het lichaam. De CB1-receptoren bevinden zich in de hersenen maar ook elders in het lichaam. De CB2-receptoren komen in cellen van het afweersysteem voor, met name in de milt.
 • De functies van de lichaamseigen cannabisachtige stoffen staan nog niet vast. Vermoedelijk gaat het om een rol in mentale processen, motoriek, eten, pijnbeleving en afweer tegen infecties. In ieder geval zijn CB1-receptoren sterk vertegenwoordigd in hersengebieden die betrokken zijn bij motoriek (basale ganglia, kleine hersenen), leren en geheuge (hippocampus) en aandacht en informatieverwerking (hersenschors).
Wat zijn de belangrijkste psychoactieve werkingen?

Marihuana, hasj en hasjolie kunnen de gebruiker alledrie high maken. Gebruikers kunnen onder deze noemer vele effecten ervaren. Tot de belangrijkste horen ontspannenheid, euforie, vrolijkheid met lachbuien, honger, grotere gevoeligheid voor gewaarwordingen als kleuren en muziek, en loomheid.

Hoe snel werkt cannabis?

 • Als iemand cannabis rookt worden cannabinoïden snel uit de longen in het bloed opgenomen en vandaar verder getransporteerd. Bij deze vorm van toediening kan de concentratie van deze stoffen in de hersenen al na een kwartier pieken.
 • Hoeveel THC er in het bloed en daarna in de hersenen terechtkomt hangt af van de rooktechniek van de gebruiker. Ervaren gebruikers bereiken hogere waarden dan beginnelingen.
 • Als cannabis gegeten wordt duurt het langer voordat stoffen als THC in de hersenen komen. Deze vertraging kan vooral onervaren gebruikers ertoe verleiden te veel te eten.
Hoe lang werkt cannabis?

 • Het psychoactieve effect van cannabis houdt doorgaans een tot vier uur aan. De duur hangt af van de ingenomen hoeveelheid en de wijze van toediening (bijvoorbeeld na het eten van zogenoemde spacecake lang).
 • Een deel van de THC en andere cannabinoïden wordt in vetweefsel opgeslagen en daaruit langzaam weer vrijgegeven. Complete verwijdering uit het lichaam van alle restanten van een dosis cannabis kan wel dertig dagen duren. Die periode is bij dagelijkse gebruikers (vooral door de opstapeling) langer dan bij beginnelingen of bij consumptie af en toe.
Bron: Apollyon

Comments:

Door: waggel Datum: 2006-02-15
dit is een test jo :) :(

Door: waggel Datum: 2007-02-16
dit is nog een test om te kijken of het er netjes uitziet man.